Nisan 2021 Kitap Alışverişi


 

Veba Geceleri/Orhan Pamuk

Elimdeki tek birinci baskı Orhan Pamuk kitabı Veba Geceleri oldu. Uzun zamandır beklenen kitap Veba Geceleri'nin tanıtım bülteninde ''Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı “Veba Geceleri”, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor.  Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor. '' Diyor. Türkiye'de YKY'de 45 Tl'den indirimle 31.50'ye satılıyor. Ben Köln Kütüphane'den 11.99 €'ya aldım. Bugün itibarıyla baktığımda 12.57'ye satılıyor. 

(20.04.2021 Güncellemesi: Fiyatı 12.77 olmuş. )

Hemen başlayacağım bir kitap değil. Sakin kafa ile okumak gerektiğini düşünüyorum. Ancak gözümün önünde durdukça da kaşıntı yapıyor, " oku beni oku beni " diye fısıldayıp duruyor kulağıma. 



Şu sıralar, İthaki yayınlarının Bilimkurgu Klasiklerine ve Karanlık Kitaplık serisine takmış durumdayım. Özellikle Cehennem Evi'nden sonra, Karanlık Kitaplık serisinde okumak istediğim bir çok kitap olduğunu keşfettim. Birazdan anlatacağım kitaplar da İthaki Yayınları'nın bu iki serisinden seçmeler olacak.


Kent / Clifford D. Simak

''Milyonlarca yıl gelecekte, Köpek toplumu, İnsan denen mitolojik bir yaratık hakkındaki öykülere sahiptir. Köpekler, robot hizmetkârlarıyla beraber doğayla iç içe, barışçıl bir hayat sürmektedir. Kent ve savaş gibi şeyleri akla hayale sığmaz kavramlar olarak görürler. İnsanlar, birer masal kahramanıdır onlar için.''

Uzun zamandır bilimkurgu okumadığımı hatırladım. Bilimkurgu klasiklerine bakarken de karşıma Kent çıktı. Yukarıda okuduğunuz tanıtım yazısından sonra, onu almamak ayıp olurdu doğrusu. Oldukça ilginç bir konusu var, okumak için sabırsızlanıyorum.


Sapık/Robert Bloch


'' Dönemin korku salan psikozlu katili Ed Gein’in gerçek yaşamından esinlenen Sapık en az ünü kadar sert ve sapkın bir roman. ''

''Karanlık ve fırtınalı bir gecede yolunu kaybeden Mary Crane yol kenarında Bates Motel tabelasını gördüğünde tükenmiş bir haldeydi. Motelin sahibi Norman Bates tuhaftı ama iyi biri gibi görünüyordu.''


İşte Karanlık Kitaplıktan bir şaheser daha. Zamanında, Alfred Hitchcock tarafından beyazperdeye uyarlanan kitabı çok merak ediyorum. Kütüphanemde yer alacağı için mutluyum.


Biz/Yevgeni Zamyatin


Efendim, İthaki'nin Distopya Başlangıç Seti içinde de yer alan Biz, kitap listemin gerilerinde kalan, bu yüzden de hep gözümden kaçan bir kitaptı. 


'' Aldoux Huxley, Ayn Rand, George Orwell, Kurt Vonnegut, Ursula K. Le Guin için açık esin kaynağı olan BİZ, ilk kez özgün dilden çevirisiyle okurların karşısında. ''

'' Herkesin numaralarla adlandırıldığı ve her an dinlenip gözetlendiği bir ülkede, Tek Devlet'in komşu gezegenlere yayılmak için yaptırdığı uzay gemisinin çalışmalarına katılan bir mühendis günlük tutmaktadır. Herkesin devlete yararlı ve iyi olmasının övgüsüyle başlayan günlük, yavaş yavaş mühendisin devletin başındaki İyilikçi'nin matematiksel, kusursuz düzeninin sorgulanmasına dönüşür. ''


Eğer okumaysanız (ya da kutulu seti kütüphanenize eklemek isterseniz) Distopya Başlangıç Seti içerisinde Cesur Yeni Dünya , Fahrenheit 451 , Biz ve Teftiş isimli kitaplar bulunuyor. 


Yürek Burgusu/Henry James


Ve bu alışverişin son Karanlık Kitaplık serisi kitabı Yürek Burgusu.  


'' Genç bir mürebbiye iki çocuğa eğitim vermek için kırsaldaki bir konağa yerleşir. İki hayaletin, kendilerini göstermeye başlamasıyla konakta geçen mesut günler giderek daha tekinsiz bir hal alır. Çocukları bu korkunç görüntülerden korumaya çalışan mürebbiyeyse hayaletlerden daha korkunç bir gerçeklikle yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bu hayaletler mürebbiyenin sanrılarından mı ibarettir yoksa konak gerçekten lanetli midir? ''


Ölmeye Yatmak/ Adalet Ağaoğlu


'' Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak adlı romanı, kadının cins kimliğini, bireyselliğini el yordamıyla araması, sorgulamasını ifade eder. Cumhuriyet kadın aydınının özgürlük ve dişilik arasındaki çıkmazını, bu romanındaki kadın tiplemesi, Aysel çok iyi bir şekilde betimler.- Nilüfer Göle ''


Doğum günüm için kitap sipariş etmeye karar verdiğimde, hemen kardeşime sordum son dönemde okuyup, bana da önerebileceği kitap var mı diye. O da Ölmeye Yatmak'tan bahsetti. Ben de hemen sepete atıverdim.


Salgın/Ling Ma


''Dünyanın sonu gelmiş olabilir. Ama Y kuşağına mensup bir işkolik olan Candace Chen için bu durumun pek bir şey değiştirdiği söylenemez. Göçmen anne babasının ölümünün ardından düştüğü boşluğu doldurmak için kendisini işinin rutinine bırakan Candace Chen, korkunç bir salgın New York’u kasıp kavurmaya başladığında tam da bu sebeple bu duruma pek dikkat etmez. Fakat Shen Humması yayılmaya devam eder. Aileler şehri terk eder. Metrolar çalışmayı bırakır. Şirketler, arkasında ofisin işlerini halletmesi için bir iki kişiyi bırakarak salgın sonrası dönmek üzere ofislerini kapatırlar.

Chen de büyük bir tazminat vaadiyle ofiste kalmaya karar verenlerdendir. Bir başına kalan Chen, terk edilmiş haldeki ürkütücü New York’un bomboş sokaklarını fotoğraflamaya başlar ve bu fotoğrafları NY Hayaleti ismindeki bloğunda paylaşır.

Gelgelelim Chen’in tek başına uzun süre hayatta kalması mümkün değildir. Başlarında iktidar özentisi bir bilişimci olan Bob’un bulunduğu bir grupla yolu kesişen Chen, kendisi ve geleceği için en iyisinin ne olduğuna karar vermek zorunda kalacaktır. Günlük ritüellerin, rutinlerin ve kaçırılan fırsatlar üzerine düşünen Salgın, yeni nesiller için farklı bir kıyamet senaryosu sunuyor.''


Bu kitap sürekli karşıma çıkıyordu, hatta son dönemde kitap listeme de eklemiştim. Madem bilimkurgu ve distopya çoğunlukta oldu, artık Salgın'ı da almalıyım diye düşündüm. Aldıktan sonra hakkında çoğunlukla olumsuz yorumlara denk gelsem de, pişman değilim. Okumak istediğim kitaplardan biriydi.


Pan'ın Labirenti

Evet, en merak ettiğimi en sona sakladım. Efendim, filmi bilmeyen yoktur. Eğer izlemediyseniz, kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden biri diyor ve şiddetle tavsiye ediyorum.


Yıllar önce, Pan'ın Labirenti'nin filmden kitaba uyarlanacağını bir yerlerde okumuş ve heyecanlanmıştım. Acaba dilimize ne zaman çevirilir diye kendi kendime hayıflanmıştım. 

Arada bir baktığım yeni çıkan kitaplar listesinde Pan'ın Labirenti'ni görünce çok mutlu oldum. Ve ne zaman olacağı belli olmayan hatta ufukta bulutların arasından bir görünüp bir kaybolan Türkiye yolculuğunu beklemeden, hemen sipariş vermek, kavuşmak istedim.


'' Bu kitap kalbi zayıf ya da ruhu kırılgan olanlara uygun değildir. Peri masallarına ya da iyiliğin gücüne inanmayanlara da. Bu kitap sadece, kötülüğün her türlü suretinin doğrudan gözlerinin içine bakabilen, senin gibi cesur ve korkusuz ruhlar içindir. '' Diyor tanıtım bülteninde.

Filmi de çok yaralayıcı, canımı acıtan bir filmdi. Kitabı okumaya başladım, gerçekten de kalbime ağrılar giriyor her bir sayfada.


Nisan kitap alışverişi böyleydi efendim. Şimdilerde yolda olan, çocuk kitabı yoğunlukta bir siparişim daha var.


Kitaba çok para harcıyorsun dediklerinde ne diyorduk: İçkim yok, sigaram yok!


ya da


Siktir git be yavrum!


Sevgiler...


Gece Saçlı Kız


Yorumlar