Sekizinci Gece/Sebastian Fitzek Üzerine


Zaman, bir kedi yumuşaklığında geçiyor. Zaman bir kedi vahşiliğinde. Zaman bir tırmık keskinliğinde. 

İki kedi ile aynı evi paylaşmak çok güzel bir duygu. Yaşanan tüm acılara rağmen, o kadar iyi geliyorlar ki bana. Canları sevgi istemediğinde bile, durduk yere elime tırmık yediğimde bile. İyi ki varlar. Yine aynı şeylerin yaşanacağını bilsem, yine onları tercih ederdim. 


Okumak ve yazmak bana iyi geliyor. Kısa bir zamanlığına da olsa, başka dünyalara gidebiliyorum. Şu zamanlarda, sanıyorum en çok ihtiyacım olan şey bu. Başka dünyalara gidebilme duygusu.


''8 Ağustos, saat 20.08 
Tek bir isim seçildi.
Düşmanlarının sayısı ise 80 milyon.''

Sekizinci Gece, Fitzek'ten okuduğum ikinci kitap. Almanya'da bir günlüğüne tüm kurallar kalkıyor. Kura ile belirlenen iki kişi ava dönüşecek. Zaman dolduğunda, sekizlikleri öldüren kişiye verilecek bir para ödülü de var.
Fitzek, ön sözünde de dediği gibi Arınma Gecesi filminden ilhamla bu kitabı yazmış. Kitap, oldukça akıcı. Ben yavaş okumaya çalışarak dört güne yayabildim. 

Arınma Gecesi filminde, yılda bir geceye mahsus 12 saat boyunca tüm suçları cinayet de dahil olmak üzere serbest bırakıyorlar. Ve çarşı pazar karışıyor. Zenginler bu işi bir çeşit av haline getirip ultra lüks evlerinde güvenlik önemleri alıyorlar. Fakirler ise o gecenin avı haline geliyor. 


''Ufak bir sosyal deney çığırından çıkıp kitlesel bir insan avına dönüştü. Ve çekilen isim senin ismin.''

Yaşadığımız sokakta her gün gördüğümüz insanların, böyle bir imkan verilse nasıl birer canavara dönüşebileceğini hayal edebiliyor musunuz?

Otobüste, metroda karşılaştığımız o insanlar, sizi öldürmek için bir oylamaya katılır mıydı? Peki markette önünüzde bekleyenler, asansörde karşılaştıklarınız, yürüyen merdivenlerde hemen arkanızdaki kalabalık... Hepsi sizin peşinize düşmekten canice bir zevk almaz mıydı? Başınıza bir de on milyon Euro'luk ödül konulduysa eğer, ülkenin neresinde güvende olabilirsiniz ki?

Sekizinci Gece, en derin kabuslarınızın bir gün gerçek olabileceğini korkuyla hatırlatırken bir yandan da nefis bir tat bırakıyor damaklarda...

Daha önceki Sebastian Fitzek İncelemelerim İçin:

Paket/Sebastian Fitzek

Uyurgezer/Sebastian Fitzek
Gece Saçlı Kız



Yorumlar

  1. kırık cam teorisine göre; bir binanın camlarının çoğu kırıksa , insanlar diğerlerini kırmaktan çekinmezler ve bunu da suç olarak görmezler ,yaşadığımız dünyada öldürmek için sebep aramayan o kadar çok cani var ki yeter ki camlar kırık olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder