Taşınmak -3-



Koli Hazırlamak


İşte bu,başlı başına bir doktora tezi eder! Şimdi hazır olun,büyük bir serüven başlıyor.


 Mümkün olduğunda oda oda toparlamaya çalışın. Mesela bir gün salondaki eşyaları kolileyin,diğer gün mutfaktaki. Biliyorum,bu en zor süreç. O gazete kağıtlarından elleriniz simsiyah olacak,o balonlu naylonlar bir süre sonra size hiç de eğlenceli gelmeyecek!




 Salon Eşyaları Nasıl Kolilenir? Biblolar Nasıl Paketlenir ?


 Efendim,siz de benim gibi incik cincik,çeşit çeşit biblo seviyorsanız taşınırken işiniz çok zor! Bir kere bütün bibloları tek tek paketlemeniz gerek! Gazete kağıdına sardıktan sonra,bir de balonlu naylonlara sarmakta fayda var. Ben küçük biblolarımı ayrıca küçük karton kutulara yerleştirip,büyük kolinin içine öyle koymuştum.

Koli Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Gazete kağıdını  bol kullanmaktan çekinmeyin. Kırılacak eşyaları koyacağınız kolilerin dibine buruşturduğunuz gazete kağıtlarından bir zemin oluşturun. Böylece koliyi yere hızlıca bile koysalar,gazete kağıtları bariyer oluşturacaktır.

- Mutfak kolileri de dahil olmak üzere,tüm kolilerde gazete kağıdını bir bariyer olarak kullanın. Eşaların arasında boş yerler bırakmayın. Her boş yere biraz gazete kağıdı tıkıştırın. Böylece taşınma sırasında birbirine çarpıp kırılma ihtimali olan eşyalarınızı korumuş olacaksınız.

- Kolilerin yanlarına tutma delikleri açın. Eğer hazır taşınma kolisi alırsanız,buna gerek kalmaz. Ancak bakkaldan yada marketten alacağınız kolilere bu taşıma,tutma deliklerini açarsanız taşırken daha kolay olacaktır. 

- Asla baştan savma yapmayın! Gerekirse önem verdiğiniz eşyaları kendiniz taşıyın! 

- Kolileri ne çok fazla ne de çok az doldurun. Eğer az doldurursanız üst üste koyduğunuzda içi yarım dolu olan koli dayanamayacak çökecektir.

Çok fazla doldurduğunuz koliler ise taşınırken size fazladan zorluk çıkartacaktır. Ağır olduğundan taşınamayacak,tutma yerleri kopacak size zaman kaybettirecektir.

Kolileri abartmadan,yeteri kadar doldurun. Üst kısımlarını kesinlikle boş bırakmayın. Ya gazete kağıtlarıya ya da strafor ve balonlu naylonla destekleyin. Ben kıyafet poşetlerini üstü doldurulması gereken kolilere bariyer görevinde kullanmıştım.

Kıyafetler Nasıl Taşınır ?


Kıyafet taşımak için koliler mevcut. Ancak oldukça pahalılar. Bu fiyatlara bizim bütün gardolabımızı boşaltmamız imkansızdı. Bu yüzden çareyi battal boy çöp poşetlerinde bulduk. Kıyafetler,iç çamaşırları her şey. İki kat kozu renkli battal boy çöp torbasının çözemeyeceği hiç bir problem yok! İnanın bana!



Nevresimler Nasıl Taşınır ? Battaniyeler ve Yorganlar Nasıl Taşınır ?Taşınırken Hurç Kullanmak


Eğer imkanınız varsa küçük boy hurçlardan bolca alın. Ben Türkiye'den getirdiğim hurçlar ile nevresimlerimi taşımıştım. Önemli olan,hurcun boyutu. İlk aşamada büyük boy daha mantıklı gibi geliyor. Ancak işin aslı bambaşka. Büyük boy hurçların içine yerleştirdiğiniz kıyafetler taşınırken çok oynuyor. Lambur lumbur oluyor. Bir türlü stabil durmuyorlar. Oya küçük hurçlarda içini tam doldurduğunuzda,hem rahatça taşınıyor hem de stabil duruyorlar.

Biz kış mevsiminde taşındığımızdan,hurçların içine koyduğum nevresimleri öncelikle iki kat poşede sarmıştım. Malum,yağmur yağabilir hepsi berbat olabilirdi. Bu da böyle bir paranoyaklık anımdır işte!

Yine battaniye ve yorganlarda önerim hurçlar olacaktır. Çok büyük olmayan,orta boy hurçlar bu iş için ideal. 


Mutfak Kolileri Nasıl Yapılır ?


Büyük gazete kağıtlarına genellikle iki tabak sarabilirsiniz. Kaseler ve bardakların içini buruşturulmuş gazete kağıtlarıyla doldurun. 

Tenceler Nasıl Kolilenir?


Tencerelerin zarar görmemesi için,gazete kağıdına sardığınız çay bardağı,fincan ve kaselerden faydalanabilirsiniz. Hem onlar için ekstra koruma olacak,hem de tencerelerin yamulma riski azalacak.


Bıçaklar ve Kesici Aletler Nasıl Kolilenir ?


Burada güvenlik en önemli kriterimiz. Öncelikle kesici aletleri dikkatlice mutfak peçetesine sarıyoruz. Ardından mutfakta kullandığımız kurulama bezlerine güzelce sardıktan sonra lastik ile stabil duruma getiriyoruz. İşlem tamam!!


Kitap,Defter vb. Nasıl Paketlenir ? 


Ben onlara ayrıca önem verdiğim için önce her bir kitabı tek tek streç folyaya sardım. Sonra da kolinin altını ve her köşesini balonlu naylonla destekledikten sonra koliye yerleştirdim. Kitaplar önemli! Sevin onları!

Gece Saçlı Kız



Yorumlar