Not Defteri Kullanmak/1/E-Kitapları Listelediğim Not Defteri/
Not Defteri Dosyası/ Not Defterleri ve Not Tutmak Hakkında Her Şey
Uzun süredir ertelediğim bir konu ile karşınızdayım dostlar. Not defterleri! Şu sıralar planner defterler daha çok ilgi görse de ben inanıyorum ki içinde not defteri sevgisini hala taşıyan bir grup var. Ben de yıllardır sürdürdüğüm bu alışkanlığı burada anlatmaya karar verdim. Fotoğrafları özenle çektim,düzenledim. Ancak miskinliğim tuttu aylardır yazısını bir türlü yazamadım. Vakit bu vakittir kızım dedim ve oturdum bugün bilgisayarın başına.
Bu uzun bir seri olacak. Türkiye'den yanıma aldığım tüm defterlerimin fotoğraflarını ve geniş özetler içeren bir seriye var mısınız? Haydi,tıklayın o zaman!
Neden Not Defteri ?
Bunun bir açıklaması yok aslında. Seviyorum merkez! Geleneksel olması da biraz içimi gıcıklatıyor açıkçası. Ben çocukken babamın çantasında hep bir not defteriyle kalem bulunurdu. Sanki onun çantasının ayrı bir kokusu vardı. Deri kapağını açtığım zaman başka bir dünyaya açılan bir kapıyı açmış gibi olurdum. O nefis el yazısı ile yazdığı notlar,kalemin defterin boyutunda olması sanki sihir gibi gelirdi bana.
Not Defteri Nasıl Seçilir ?
Aslında bunun belli bir zamanı yok. Kendinizi koşullandırmayın. Ama aklınızın bir köşesinde de hep not defterleri,kırtasiye malzemeleri bulunsun. Gittiğiniz bir bit pazarında,hiç alakasız bir markette yahut küçük bir mahalle kırtasiyesinde karşınıza çıkabilirler.
Ben bunun için belli bir bütçe ayırıp,cüzdanınızın bir köşesine saklamanızı öneririm. Tabii kırtasiye ürünleri sürekli değişiyor ve gelişiyor. Aylık hesaplamalarınızda ufak ufak ayıracağınız miktarlar,hayatınızın defterleri ile karşılaşınca sizi çok mutlu edecek. Param yok diye boynu bükük ayrılmayacaksınız o dükkandan.
Hangi Boyutlarda Not Defteri Tercih Edilmeli ?
Görüldüğü üzere ben hep belirli boylar arasında gidip gelmişim. Tabii not defterlerinin bir sürü boyutu var. Ben genellikle aktif olarak not aldığım için ve defteri sürekli yanımda gezdirdiğim için bu boyları kullanıyorum. Ancak tercih sizin... A4 defter boyutuna yakın olanından tutun da minicik telli defterlere kadar geniş bir yelpazaye sahipler.
Aslında,benim o minik telli defterlere hep ilgim olmuştur. Neden bilmem bana geçmişi,eskiyi hatırlatıyor hep. Sanki hatırlamam gereken anıların bir kısmını hatırlayamıyorum. Ama biliyorum ki oradalar,biliyorum ki yaşandılar. Belki de benim tarafımdan değil. Ama yaşandılar ve minik not defterleri ile yakından,çok yakından bağlantıları var gibi. Kurşun kalemle alınmış notlarda saklı bu hatırlayamamanın gizleri.
Not Defteri Nasıl Kullanılır? Nasıl Not Alınır?
İşte,cevabı en uzun soru bu. O zaman ben not defteri kullanmaya nasıl başladığımı anlatayım. Henüz ilkokula giderken her şeyi yazdığım defterler tutuyordum. Adına da her telden çalan defter diyordum. Sonra bir baktım ki not tutma alışkanlığım oluvermiş. Geçtiğimiz yıllarda,hayatımın temposundaki bir takım çılgın değişiklikler nedeniyle not defteri tutma işini fark etmeden de olsa bırakmıştım. Son beş yıldır ise aktif olarak not tutmaya geri döndüm.
Bir not defterini,zaman planlayıcı olarak kullanabileceğiniz gibi,aklınızda bir belirip sonra hemen kaybolan fikirleri yazmak için de kullanabilirsiniz.
Bir not defterini,şiir yazmak,yemek tariflerinin küçük sırlarını not almak,alışveriş listesi yapmak için kullanabilirsiniz.
Yahut canınız istediği için ve yine sırf canınızın istediği şeyleri yazmak için kullanabilirsiniz.
Kullanım alanı o kadar sınırsız ki. Birbirinden bağımsız o kadar farklı,o kadar çok fikir geçiyor ki aklımdan. Hangi birini size anlatayım,nasıl anlatayım bir an bilemedim.
Not Defteri İçini Hangi Kalem ?
Eğer dolma kalemlerle uyumlu bir not defteri kullanmıyorsanız,not alırken dolma kalem kullanmayı unutun derim. Yok ben dolma kalemden vazgeçmem diyorsanız,kağıdı doksan gram ve yukarısı ağırlıkta üretilen defterleri tercih etmelisiniz. (Ki gerçek bir dolma kalem aşığıysanız hangi defteri kullanmanız gerektiğini zaten ezbere bilirsiniz.)
Günlük tempoda,hızlı hızlı bir şeyler yazmak için ben genellikle tükenmez kalem ya da ince uçlu (Stabilo fine serisi gibi) kalemleri tercih ediyorum.
Her Konuya Ayrı Bir Not Defteri Mi? Çılgınlık!
Benim genellikle günlük kullandığım ve içine aklınıza gelebilecek her şeyi yazdığım (ki bunları günlük not defterlerim yazısında anlatacağım) türden not defterim var. Bir not defteri en az üç ay,en çok dört ay içerisinde tükenmiş oluyor. Almak istediğim kitapları yazdığım bir not defteri ve bir de e-kitap listelerini tuttuğum bir not defterim var. Yani toplamda üç konu için üç not defterini aktif olarak kullanıyorum.
E-Kitap Listesi İçin Not Defteri
Bu defteri henüz yeni yeni tutmaya başladım. E-kitap okuyucu aldığımdan beri böyle bir ihtiyaç hissediyordum. Bir eksiklik vardı. Meğer not defteriymiş! Özellikle kurşun kalem kullanıyorum ki bu nostaljik hissetmemi sağlıyor. Bu hisse bayılıyorum! (E-Kitap Okuyucu Maceram İçin Buradan Tık Tık )
E-Kitap olarak okumak istediğim kitapların listesini bu defterde tutuyorum. Okuduktan sonra da kitap isimlerinin yanına mutlaka kırmızı kurşun kalemle işaret koyuyorum. Bazen e-kitap olarak okumak istediğim bir kitabı basılı olarak almış bulunuyorum. Böyle zamanlardaysa mutlaka basılı olarak satın aldığımı deftere not düşüyorum.
Biliyorum,biraz uzun bir yazı oldu. Okumaktan sıkılmayan kırtasiye severler buraya kadar geldi bile. Gelecek hafta,serinin ikinci yazısı olan ''Okumak İstediğim Kitapları Listelediğim Not Defteri '' yazısını yayımlamayı planlıyorum. Asıl starı yani ''Günlük Not Defterlerim'' yazısını serinin üçüncü bölümüne bırakacağım.
Mutlu günler hoş geceler... ( Evet,Stephen King'in Kara Kule'sine bir selam!! Yakın zamanda filmi çıkacak olan o muhteşem eserin sahibine de selam!! Dün gece rüyamda Stephen King'in Kara Kule serisine bir küçük kitap daha eklediğini gördüm. Bir küçük hikaye daha tıpkı Anahtar Deliğinden Esen Rüzgar tadında...Bu Ka olabilir mi? Eh,Ka bir tekerlektir sonuçta! Ve tanrı isterse su olacaktır! )
Gece Saçlı Kız
Yorumlar
Yorum Gönder