Şeytan ve Genç Kadın/ Paulo Coelho Üzerine



''Başka bir deyişle, İyi ile Kötü'nün yüzü aynıdır. Her şey, insanın yoluna ne zaman çıktıklarına bağlıdır.''


Sessiz, sakin ve gözlerden uzak bir dağ köyünde geçiyor hikayemiz. Köyün otelinde çalışan genç ve güzel kadın, yaşıtları gibi o küçük yerden kaçıp gitmeyi başaramamıştır. Otele gelen turistlerle birlikte olur, onların yaşantılarına bir şekilde dahil olmaya çalışır. Ama sonunda hep geride, o küçük dağ köyünde kalan o olur. 

Bir gün otele gelen yabancı, köydeki herkesin hayatına dokunacak, onları derinden sarsacaktır. Yabancı, köylünün ortaklaşa bir karar vermesini ister. Eğer içlerinden birini öldürürlerse, on külçe altın onların olacaktır. Böylece bu dünyadan kopuk, kendi halinde yaşayan köyde bir cehennem ateşi yanar. İnsanlar, komşularını kırk yıllık dostlarını öldürmeyi düşünebilirler mi? Yaşam, ölüm, adalet ve dürüstlük sınavlarından geçebilecekler mi? 

Kim bir başkasının ölümüne karar verebilir ki? On külçe altın gibi ortak bir menfaat için, köylü içlerinden birisini öldürmeyi seçebilir mi? 

Yıllar yıllara, acılar umutlara eklendi. Ben bu memlekete göçeli dokuz yılı geçti. Şimdi durup düşününce, bu küçük Avrupa kasabasında, her gün selam verdiğim komşularım, marketteki kasiyer, restoranda yan yana oturduğumuz insanlar... Ne yazık, biliyorum ki bu memlekette beni ilk onlar vuracak. En ufak bir karışıklıkta, kapının önüne ilk ben koyulacağım. Topluma karışmak, çalışıp emek vermek filan işe yaramayacak o vakit. Kitaptaki yabancı, benim kasabama gelseydi ve sorsaydı birini öldürmeniz gerekecek diye, seçilenler içinde ben de olacaktım mutlaka. Çünkü insan böyledir, ortak çıkarlar için hep dışarıdan geleni, kendince yabancı gördüğünü seçer. Bir kaç aklı selim çıkmaz mı yani? Kalabalıklar içinde, konu canları olduğunda, ne kadar duyurabilirler ki seslerini? Belki teklifi külçe külçe altınlar için değil ama başka nedenlerle kabul ederler. Saç rengimdir sorun mesela, ya da dillerini konuşurken yaptığım hatalar, ya da onların memleketinde yaşıyor olmamdır tek sorun. İnsanın eline bir fırsat verdildiğinde, nedendir bilinmez hep kötüyü seçer. Yeter ki ortaklaşa işlenmiş bir suç olsun.

Benim gibi topluluklar içinde kendini yalnız hisseden herkes, kitaptaki o dağ köyünde insanların neyi seçtiğini tahmin edecektir. İnsanlar karanlığı, insanlar nefreti, insanlar hep kötüyü seçerler. 

Peki, Şeytan ve Genç Kadın'ın karakterlerinin seçimi ne olacak? İyiyi mi seçecekler kötüyü mü?

Bir solukta bitiverecek bir hikaye!


Gece Saçlı Kız


Yorumlar