Uçurtmayı Vurmasınlar Üzerine/Feride Çiçekoğlu


Hani bazı kitaplar vardır elinizden bırakamazsınız.Asla bir kütüphaneye kaldıramazsınız.Uçurtmayı Vurmasınlar öyle bir kitap işte.Öylesine naif.Öylesine hassas.Kırılgan,mutlu,çocuk umutlarıyla dolu...


Aaa,Uçurtmayı Vurmasınların kitabı da mı varmış dediğinizi duyar gibiyim.Evet efendim,Uçurtmayı Vurmasınlar bir kitap.Hem de nasıl güzel bir kitap!Bugünlerde kitaba bu kadar kolay ulaşabilmemizin sebeplerinden biri kuşkusuz filmi.İlk basımı 1990 yılında yapılan Uçurtmayı Vurmasınlar 24.baskısı ile bugünlere kadar ulaştı.

Kirlenmemiş duygulara hasret kalmıştık.Barış taa o yıllardan bu yıllara seslendi.Sesi yankılandı yüreklerimizin en saklı köşelerinde.İnanın kitabı okuduğunuzda,bir dostumun da dediği gibi hayatınızda bir Barış olsun isteyeceksiniz.Çünkü her insanın hayatında bir Barış olmalı.Temiz kalabilmek adına...Ben kitaptan kopamadım.Elimden bırakamadım.İlk bitirdiğimde hüzünlendim.Ve sanki hiç bir şey olmamış gibi yeniden başladım.Sonra yeniden...Yeniden...Tutup da kütüphaneye kaldırmaya yetmedi gücüm.Sanki o masanın üstünde durdukça,sayfaların arasından Barış'ın sesini duyacağım.Mırıl mırıl sorular soracak bana.
Kitap,filmden biraz faklı ilerliyor.Barış'ın İnci'ye gönderdiği mektuplar bunlar.Barış,yazdırabildiği herkese mektup yazdırıyor İnci'ye göndermeleri için.Kimisi demir parmaklıklara takılıp kalıyor İnci'ye ulaşamıyor.

''Uçurtmayı vurmasınlar,çocuklar uçurtma da uçurabilsinler diye...

                                                                         Feride Çiçekoğlu /Şubat 1986 ''


Kitaptan Alıntılar 

Barış'ı tanıdığım yerde ne çiçekler vardı,''ne de başı bulutlarda bir çınar.''O gevrek sesiyle simitçi bile giremezdi oraya.Taş avluya yalnızca kuşlar konardı bazen.

...
Bu akşam yine kuşların kanadında batıyordu güneş.
''Biraz daha bakalım,dedim.''
''Olmaz,dedi anahtarlı teyze.''
Biraz geç kapatsın diye Zeynep de söylendi,ama olmazmış.Akşamı geciktiremezmiş.Sen akşamı geciktirebilir misin İnci?

Gece Saçlı Kız

Yorumlar