İstanbullu Amazonlar 1809/Şebnem İşigüzel Üzerine



Osmanlı'nın köklerinin kurumasından korkanlar, ''Denize düşen yılana sarılır,'' demişlerdi. Kadın olduğu için yılandı.

 

Bu aralar, haddinden fazla kitap okuyorum. Ayda iki kitap sınırımı çoktan geçtim. Nasılsa henüz göz doktoruna gitmedim! Nasılsa daha vakit var. Biraz abartsam ne olur sanki? Hem kitap okumak ameliyat yaralarını iyileştiriyormuş! Öyle diyolla!


İstanbullu Amazonlar'ı bitirdikten sonra, Şebnem İşigüzel'in henüz okumadığım kitaplarının bazılarını sipariş ettim. Kimilerinin fiyatı çok yüksekti, onları Türkiye'den almayı düşündüm. 


Erkekler nasıl isterse öyle oluyordu dünya. Öyle yaşıyordu kadınlar. 

Taht bahtına erişen bir kadın sultanın hikayesi bu. Tarihin içinde seksek oynayan, kafaları çok karıştıran bir roman. Sayfaları çevirdikçe acaba demeden edemiyor insan. Hayır efendim, hevesinizi kırmak istemem ancak, kitap yalnızca kurgu. Ancak öyle güzel bir kurgu, anlatıcılar öyle inandırıcı ki...  Yoksa, gerçekten de tarih bu kadın sultanın taht hikayesini sildi mi? Erkeklerin yazdığı ve ancak erkeklerin başarılarının yazıldığı ''tarih'' ne kadar gerçekti? Lan yoksa! Acaba ? 

Osmanlı'da bir kadın sultan tahta çıksa ne olurdu? istanbullu Amazonlar da kim? Ayrıca, Cengaver Karılar Birliği de ne ola?


Kadın atalarımızın izinde, enfes bir sofra başında başlıyor hikayemiz. Esma Sultan'ın yemek yemesinin uzunca anlatıldığı bir giriş çok hoşuma gitti. Enfes sofraların anlatıldığı satırlar öyle güzel betimlenmişti ki, yemek yemeyi çok seven Esma Sultan ile bir akrabalığımız olduğuna kanaat getirdim. Türkiye'de kadın hareketinin çoğu zaman Cumhuriyet ile başladığı anlatılsa da, bunun temellerinin çok daha öncesinde, kadınlar tarafından atıldığı malum.

Kitapta, erotizm ile harmanlanmış kısımların yanı sıra bolca kadınca küfür de var. Edebiyatımızda bu özgür satırları okumak, ne güzel. Muzip, düşündürücü ve ilginç! Çok ilginç bir roman!

''Beni öldürmeye geliyorlar,'' diye düşündü. 

Oysa birazdan köklerini kazımanın kendisine nasip olmasını istediği yeniçeriler tarafından tahta çıkarılan ilk ve son kadın olacaktı. 

Bu, yazılmamış ve anlatılmamış tarihin, tahta çıkan kadın sultanın hikayesidir.


Gece Saçlı Kız



Yorumlar