Avrupa'da Kitap Alışverişi Dosyası
Avrupa'da Türkçe Kitap Sorunu ve Benim Çözümlerim
Yurt dışına taşındığımdan beri (dokuz yılı geçiyor) en büyük sorunum Türkçe kitaba ulaşmak oldu. Türk yemeklerini özledim, geleneksel lezzetleri aradım. Ancak beni en çok zorlayan, Türkçe kitap bulamamak oldu. Sonradan öğrenilen bir dilde, kitap okuyabilmek bana hiç zevkli gelmedi. Çocuk kitaplarına olan sevgimden dolayı hala Almanca çocuk kitapları alıyorum. Bir çok kez de roman okumayı denedim. Olmuyor, ana dilinde okumanın verdiği zevki hiç bir şey vermiyor.
Şimdi, Avrupa'da Türkçe kitap deyince sorunlar bence üç başlıkta toplanıyor: 1- Türkçe Kitap Satan Mağazalardan Uzak Olmak 2- Online Satış Yapan Sitelerin Kalitesizliği 3- Türkçe Kitap Fiyatlarının Pahalı Olması.
1- Türkçe Kitap Satan Mağazalardan Uzak Olmak
Eğer merkez diyebileceğimiz büyük şehirlerde yaşamıyorsanız, bu mağazalara ulaşmak zor. Hadi bir şekilde ulaştınız diyelim, fiyatlar almış başını gitmiş durumda.
2- Online Satış Yapan Sitelerin Kalitesizliği
Avrupa'da Türkçe kitap sözcükleriyle arama yaptığınızda bir sürü site çıkıyor karşınıza. Aman be Zeynep, sen de ne abarttın. Bir sürü site var işte, birini seç ve yap alışverişini diyebilirsiniz. Ancak işin aslı öyle değil. Zaten, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar alternatif site var. Ayrıca, daha önce bir çoğunu denedim. Hiiç birinden memnun kalmadım. Hepsinde çeşitli sebepler vardı. Ancak biri vardı ki beni çok uğraştırdı. Bunun hakkında bloğa yazmıştım. Tekrar isimlerini vermek istemiyorum. Üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen, geçenlerde komik bir de cevap yazmışlar. Ben uzuuun uzun sorunu anlatmışım, onlarsa bize mail veya telefon üzerinden ulaşabilirsiniz tarzı bir cevap yazmışlar. E arkadaş yazdıklarımı okuma zahmetine girseydiniz, tüm yolları denediğimi ama size ulaşamadığımı en son ödeme yaptığımız Paypal üzerinden para iade talebi oluşturduğumuzu okurdunuz. Yıllar geçiyor, ama aynı kafa, aynı sorumsuzluk devam ediyor. Ne güzel iş yahu!
3- Türkçe Kitap Fiyatlarının Pahalı Olması
Ne olursa olsun, gözümü kararttım. Ben Türkçe kitap istiyorum, siteler sıkıntılıysa sıkıntılı bana ne diyorsunuz. Evet, çok güzel. O zaman karşınıza çıkan bir diğer engel kitap fiyatları oluyor.
Çok kısa ama çok etkili bir örneğim var. Türkiye'de 35 TL olan bir Stephen King kitabı, burada 35 Euro !
Aynı kitaba, daha uygun fiyatla ulaşabilmek varken aradaki bu fark insanı deli ediyor. Evet maliyetler, kitapların Avrupa'ya gelmesi ve belki de başka sebeplerden ötürü bu pahalı bir iş. Ama arkadaş bu kadar da olmaz ki! Bu kadarı çok fazla değil mi?
Çözümler
Türkiye'den Kitap Kargolatmak (Online Alışveriş Sitelerinden veya Aile Tarafından)
Zamanla taşlar yerine oturmaya başladıkça, Türkiye'deki kitaplarımı buraya getirme telaşına düştüm. Rahmetli babam hep kitaplarımı kargo ile göndermek isterdi, ben de kaybolurlar korkusu ile karşı çıkardım. Keşke zamanında buna hayır demeseymişim. Geçtiğimiz aylarda Ptt Kargo ile kardeşim bir miktar kitap yolladı ve kargo sapasağlam elime ulaştı. Güzelce paketledikten sonra, hiç bir şeycik olmuyor.
Tabii, bulunduğunuz ülkenin gümrük kurallarına da bakmanız gerek. Benim yaşadığım avrupa ülkesinde sıkı bir gümrük uygulaması var. Ancak belki kargonun kilosu az olduğu için belki de şansıma ilk seferinde gümrüğe takılmadık. Gümrüğe takılırsanız, size kitapların vergisini ödetmek isteyebilirler. İşe yarar mı bilmiyorum ancak, ben kitapların ilk sayfalarına isim yazdırdım hep. Bir de bazı kitaplar zaten eskiydi, renkleri sararmış solmuştu. Kolinin kenarlarına destek yapmak için boşluklara çorap, çamaşır filan da sokabilirsiniz. Böylece size ait, yeni alınmamış şeyler olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Tekrar söylüyorum, bu yalnızca benim fikrim. Gümrükte işe yarar mı kesin emin değilim. Yalnızca, kişisel görüşüm bu yönde. Sonra vay Zeynep hanım gümrük bize vergi ödetti demeyiniz efenim!!
Gelelim Türkiye'deki online alışveriş sitelerinden kitap alıp, yurt dışına kargolatmaya. Ne yazık ki ben bunu hiç tecrübe edemedim. Mesela, D&R'in yurt dışına gönderimi var. Ancak gönderim yaptığı şehirler genellikle büyük Avrupa şehirleri. Ben küçük bir kasabada yaşıyorum, bu konuda onlara daha geçenlerde yazdım. Yaşadığım kasabayı gönderi listelerine ekleme imkanı olup olmadığını sordum ancak henüz bir cevap alamadım.
Bir de aracılar ile kargo gönderme yöntemleri var. Diyelim ki Türkiye'de size yardımcı olacak kimseniz yok, bazı siteler var. (Ben hiç denemediğim için ve güvenemediğim için sitelerin ismini vermeyeceğim) Bu aracılar üzerinden Türkiye'den alışverişinizi yapıyor ve kargoları onlara gönderiyorsunuz. Sonrasında onlar da size gönderiyorlar kargolarınızı. Bu yöntemi hiç denemedim, hakkında bir fikrim yok.
Bonus 1: E-Kitap Meselesi
Ben eski kafalıyım, e-kitap konusuna açıkçası aklım pek ermiyor. Yine de kendime bir e-kitap okuyucu aldım. E-kitap meselesi, kullandığım e-kitap okuyucu ve tecrübelerim için daha önce yazdığım E-Kitap Okuyucu İle İmtahanım'ı okuyabilirsiniz.
Hep söylerim, yurt dışına çıktığımda yanımda yalnızca bir kitap vardı ''Ahmed Arif Hasretinden Prangalar Eskittim''. Uzun zaman da kitap alma fırsatım olmadı. Önce dil kursları, sonra hayat kurma çabası, başka başka sorunlar.
Bonus 2: Her Türkiye Ziyaretinde Bavulda Kitap Taşımak
Gurbet kuşlarının kaderi bu, o sırt çantası belinizi kopartacak, duruş bozukluğu yapacak. Bavullar sevdiklerine hediyelerle dolacak. Çeke çeke sürükleyeceksin yanında, kendi gözünle gördüğün sevdiğin yaşadığın bu gurbet memleketin hoşuna giden neyi varsa bir bir toplayıp getireceksin sevdiklerine. Bavullar yamulacak, patlayacak, kilolarını tartarken göbeğin düşecek. Fark etmez! Bavul toplamak büyük bir mutluluk olacak!
Her dönüş yolunda, aynı hüzünle sürükleyeceksin içinde memleket kokusu olan bavulu. Bu sefer, sevdiklerinden sana hediyeler olacak içinde. Onlar da kendi İstanbullarını, kendi memleketlerini koyacak bavuluna. Annen tarhana koyacak belki, kardeşin bir sürü dergi ve kitap, birisi senin için bere örmüş olacak, birisi aman üşütme oralarda diye atkı örecek. Eve geldiğinde, yine aynı hüzün sararken tüm dünyayı, bir de bakacaksın ki tüm dünya bavulundaki bir kitap oluvermiş. İşte o zaman anlayacaksın, biz göçmenler bavulumuzda dünyayı taşırız. Tüm hüzünleri ve tüm mutluluklarıyla hem de...
Benim artık birlikte bavul açıp, ona aldığım hediyeleri heyecanla vereceğim bir annem yok. Çeşit çeşit hediyeler götüreceğim babam gideli zaten yıllar oldu. Şu koskoca dünyada, sevgisizliğin ve korkunun en karanlık yerinde kalakaldım... Şimdi tek umudum bir yerlerde annemle babamın kavuşmuş olmasıdır.
Gurbetle başlayan her hikaye, bavulla sonlanıyor işte. Bu yüzden, konudan saptıysam, kendi yaralarımdan...
Her Türkiye ziyaretinde, bavullarımızı son raddesine kadar dolduruyoruz. Tabii ki!!
Benim bavulumda, tarhana kokusuna kitap kokusu karışıyor. Özlem kokusuna gurbetlik.
Ancak, insanın bir taşıma kapasitesi var. Yıllar boyu otuzar kilo bavulları taşımak sonucunda, ciddi ağrılar yaşıyorum son zamanlarda. Yaş da ilerledikçe, ne yazık ki bavulda kitap taşımak gittikçe zorlaşıyor. Hiç bir zaman istediğim kadar çok kitap da getiremedim zaten...
Uygun Fiyatlı Alternatif Arayışı ve Benim Tavsiyem
Şimdi anlatacağım siteden ikinci siparişimi verdim. Bu kesinlikle ama kesinlikle ücetle yapılan bir reklam değildir. Burası benim çöplüğüm ve ben reklam yapmaktan, para kazanmaktan hiç hazetmem!
Amacım, benim gibi Avrupa'da Türkçe kitap sıkıntısı çeken insanlara farklı bir alternatifi anlatmak. Zaten ben de keşfedeli çok olmuyor. İnstagram'da karşıma son dönemde hep Avrupa'da kitap satan sitelerin reklamı çıkıyordu. Ben de her defasında heyecanla sitelerine giriyor, hüsranla çıkıyordum. Köln Kütüphane için de böyle olacak diye düşünmüştüm.
Fiyatları, diğer sitelere göre bir tık daha ucuz. Açıkçası, benim okumak istediğim kitaplar halen pahalı. Mesela Joe Hill kitapları pahalı. Ümidi kesmiş çıkıyordum ki, 1 Euro kampanyalarına denk geldim. Saçma sapan yayın evlerinin kitaplarıdır diye düşünsem de bakmak istedim. Siteden çıkarken siparişimi çoktan vermiştim!
Can yayınlarında büyük indirim vardı. Düşünsenize 1 Euro'ya kitaplar. Müthiş bir fırsat. Charles Dickens, Dostoyevski, Balzac... Tam 19 tane kitap sipariş ettim. Özellikle, YKY, İş Bankası Kültür Yayınları, Can gibi yayınevlerini bünyesinde barındırması hoşuma gitti. Hatta şu aralar YKY'nin tüm kitaplarında kargo ücretsiz kampanyaları var.
Tabii bu 1 Euro kampanyasını Black Friday kapsamında yapmışlar. Süreli bir kampanya değildi. Ancak ben haftalık olarak sitelerine bakmayı düşünüyorum, şu sıralar kendilerini Avrupa'da tanıtmak için çok reklam yapıyorlar. Kanalların Avrupa yayınlarında da sürekli reklamları dönüyor. Durum böyle olunca, başka kampanyalar da yaparlar diye düşünüyorum.
Şu sıralar, Rıfat Ilgaz kitapları 1 Euro'ya satılıyor. İncelemenizde fayda var. Ben, Rıfat Ilgaz'ın şiir kitaplarının yoğunlukta olduğu bir sipariş verdim.
Toplamda konuşmak gerekirse, kampanyaları oldukça ilgi çekici. Yalnız paketlemeleri çok özensiz. Kitapları olduğu gibi kutuya koymuşlar. İlk siparişimde kitaplarda çizik, buruşukluk vb. sorunlarla karşılaşmadım.
Ben ilk siparişimde de, henüz elime geçmeyen ikinci siparişimde de aynı şeyi yaşadım. Mesela, pazartesi sipariş ettiğim kitaplar bugün cuma halen hazırlanıyor. Açıkçası bu kampanyalarla birlikte Noel döneminin yoğunluğu da olabilir. Bilemiyorum, ancak durum böyle. Benim deneyimlerim bu yönde.
Not: Sipariş ettiğim kitaplar az önce elime ulaştı.İçinde minik bir not kartı ( kendilerini tanıtan, kuruluş amaçlarını anlatan, merhaba diyen bir kart) ve bir tane kitap ayracı vardı. Ayraç Köln Kütüphaneye özel yaptırılmış, ön yüzünde Sümela Manastırı ( sanıyorum Türkiye'nin bir çok değerini ayraçlara basmışlar, çeşit çeşit yani rast gele gönderiyorlar) vardı. Arka yüzünde ise manastırın tarihini anlatan bir paragraf ve sitenin logosuyla ismi var.
Not 2: Siparişim, beş iş gününde hazırlandı. Kargonun gidip onlardan teslim alması ise çok uzun sürdü. Perşembe günü alınan kargo cuma günü hızlı bir şekilde elime ulaştı. Yani kargonun onlardan kargoyu alması tam dört iş günü sürdü. Noel yoğunluğu olabileceğini de düşünüyorum, sonraki alışverişlerde nasıl olur, bu yazıyı güncellerim.
Gece Saçlı Kız
Merhabalar, ben de iki sefer Köln Kütüphane'den sipariş verdim. İlki tek kitaplık bir sipariş olduğu için pek sorun yaşamadım ama ikincide yüklü sipariş vereyim dedim ve Köln Kütüphane'nin gazabını tattım. Kesinlikle çok disiplinsizler, hem çok geç kargo yapıyorlar. Kargoları özensiz ve birçok kargoyu yanlış gönderiyorlar. Bana da sipariş etmediğim kitaplar geldi ve bununla beraber sipariş ettiğim kitaplardan bazıları başkalarına gitti. Bir aya yayılan ikinci deneyimim kesinlikle berbattı. Şahsen kesinlikle tavsiye etmemekle birlikte sizin şahsi deneyimlerinizi öğrenmek isterim.
YanıtlaSilMerhaba,
Silben geç kargolama dışında bir sıkıntı yaşamadım köln kütüphane ile. son dönemde bana denk gelen kargoların paketlemeleri de iyiydi. ben sıkıntılı bir durum yaşamadım.
kötü deneyim yaşamanıza üzüldüm. instagram'da oldukça aktifler. mail yoluyla ulaşamazsanız şikayetleriniz için bir de orayı deneyebilirsiniz.
sevgiler...
gece saçlı kız
Merhabalar ben de Köln Kütüphane'den yüklü bir sipariş yapıp paramı yollamıştım.
YanıtlaSilBuradaki yorumları ve ekşi'yi okuyunca belki de paramı geri alamayacağımı anlamış bulundum.
Buralardan gerekli mecralara başvurabileceğim ama en çok beni üzen şey giden param değil de, okuyamayacağım Türkçe kitaplar. Hatta alırken o kadar heveslenmiştim ki. Türkçe kitaplar burnumda tütüyor. Kitapları söylerkende kitapla da insan kandırılmaz ki, diye düşündüm saf saf. Benim için internet alışverişinde önemli bir deneyim oldu da, artık kitaplarımı söyleyebileceğim başka yerler arayacağım, ne yapayim. Belki de varolabilmek için fazla mükemmel bi konseptti.
merhaba,
Silne yazık ki uzun bir süre daha kitaplarımızı türkiye'ye gittikçe sırtımızda taşımaya devam edeceğiz gibi görünüyor. kendilerine instagram'dan ya da sitelerinden ulaşmanızı tavsiye ederim. ya da ödeme yaptığınız sistemin tüketici koruma kısmından da para iadesi alabilirsiniz.
ben de en son 3 al 2 öde kampanyalarından kitap sipariş ettim, 20 iş gününü geçti halen tedarik sürecinde. ne yazık ki ilk dönemdeki hızlarını kaybettiler.
sevgiler...
gece saçlı kız