Damızlık Kızın Öyküsü/ Margaret Atwood Üzerine


Uzun zamandır okumak istediğim, ancak kısa bir zaman önce aldığım kitaplardan biri daha. O kitap listeleri hiç bitmez, yeni kitaplar çıkar, kaçırdığın kitaplar olur, tesadüfen karşına çıkan kitaplar olur, uzar gider işte.


Efendim, dizisi de çekilen bir kitap Damızlık Kızın Öyküsü. Dizi hali hazırda 3 sezon çekilmiş. Devamı da gelecek diyolla. Eğer iyi bir çocuk olursanız, Şirinler ormanında gezinirken karşınıza çıkacak olan bool bahis reklamlı sitelerde bulabileceğinizi de diyolla.


Sonbahar hüznü de bir şimşek hızıyla geldi ve geçti işte. Şimdi soğuk kış vakti. Şimdi karanlığın ve korkunun krallığı. Şu karanlık günlerde, kafam sağlam kalsın diyorsanız, pek de okunması gereken kitaplardan biri değil Damızlık Kızın Öyküsü. Sert, çarpıcı ve abartısız! İnsanın var olmasından korktuğu en büyük kabusu gibi. 

En korkutucu yanı ise bir gün gerçek olabilecek olması! Tıpkı yazarın ön sözde dediği gibi: '' 1939'da doğmuş, İkinci Dünya Savaşı'nda bilinçlenen biri olarak kurulu düzenlerin bir gecede ortadan yok olabileceğini biliyordum. Değişiklik şimşek hızında da olabilirdi. Burada olmaz sözüne güvenilemezdi: Her şey her yerde olabilirdi, şartlar uygunsa.''


Damızlık kızlar, nüfuslu ailelerin evlerine gönderilen iki ayaklı rahimlerdi sadece. Bir isimleri yoktu, gittikleri evin erkeğinin ismine eklenen iyelik eki ile çağırılıyorlardı. Mesela Tomunki, Fredinki gibi.Cinsellik, belli bir ritüel şeklinde ayın belli günlerinde yapılırdı ve komutanların eşlerinin katılması zorunluydu. Damızlık kızlar kırmızı kan renginde uzun elbiseler giyer ve beyaz iki yandan görüş açılarını kapatan başlıklar takıyorlar. Komutan eşleri ise yalnızca mavi renk giyinebiliyorlar. Kimyasal saldırılar ve dünyanın kirlenmesinden ötürü bebekler ye ölü doğuyordu ya da anormalliklerle. Sistem, damızlık kızları teyzeler aracılığı ile kontrol altında tutuyor. Teyzeler onları sert bir eğitimden geçiriyor, sonrasında da komutan diye tabir ettikleri erkeklerin evlerine yani görev yerlerine gönderiliyorlardı. Belirlenmiş bir dilin dışında konuşmak yasak mesela iyi günler ya da merhaba artık çok eskide kalmış. Ve asıl bomba: Kadınların okuma yazma öğrenmesi yasak! Kitap okurken ilk yakalanışlarında bir parmakları kesiliyor. Kurallara uymayan kadınlar ise kimyasal atık temizlemeye kolonilere gönderiliyorlar. Dükkanlarda yiyeceklerin yalnızca resimleri var.

Bütün o kadınların iş sahibi olmaları... İnanılması zor şimdi, ama binlercesinin işi vardı o zamanlar, milyonlarcasının. Normal bir şey gözüyle bakılırdı buna. Şimdi, hala var oldukları zamanlardaki kağıt paraları anımsamak gibi bir şey. 

Eski din adamları, kurallara karşı gelen kadınlar ya da sistem karşıtı gruplardan yakalananlar idam ediliyor ve duvarda sallandırılıyor. Sisteme karşı olan herkes, cezalandırılıyor. Herkes ama herkes birbirinin casusu. Damızlık kızlar, market alışverişine yanlarında kendisi gibi bir damızlık kız ile çıkması zorunlu. Bu aynı zamanda sistemin onları izlemek ve denetlemek için yaptığı bir şey.

Peki azınlıklar? Toplumun öteledikleri? Bu cehennemde onlara da yer yok!

Ayrıca her yerde gözler ve eli silahlı adamlar geziniyor. Kimseye güvenemezsin, kendinden başka!

Peki bebek doğduktan sonra mı? Damızlık kızlar belli zamanda emziriyor ve sonrasında yeni görev yerlerine gönderiliyorlar.

Bugün kompükartınla bir şey almaya çalıştın mı? dedi. Evet dedim. Bunu da anlattım ona. Onları dondurdular dedi. Benimkini de. Birliğinkini de. E değil de K kodlu hesapların her birini. Bütün yapmaları gereken şey bir kaç düğmeye basmak, defterimiz dürülüverdi. 

Bu kadar tutucu, baskıcı bir rejimde hiç mi çatlaklar yok? Komutanların kendi aralarında kulüp dedikleri yer altı bar/genel evleri de var tabii. Erkek olduktan sonra, üstü kapalı her şey serbest!

Dehşet verici! Daha aklıma gelen gelmeyen bir sürü ayrıntı var. Ancak okuma zevkinizi kaçırmak istemiyorum. Sadece bu kadarını anlatmak bile benim sinirlerimi kabartıp, şakaklarımdaki kanın daha hızlı akmasına sebep oldu!

Kitap kapağı ile ilgili kafamda bir soru var. Damızlık kızların resmi kıyafeti kan kırmızısı ve doğumu temsil ediyor. Peki kapaktaki kıyafet neden siyah? 

Gece Saçlı Kız



Yorumlar