Aylak Adam-Yusuf Atılgan/Üzerine


Bu geç kalmışlık hissi!Ben nasıl oldu da Aylak Adam'ı bu kadar geç tanıdım!Hiç bitmesin istediğim nadir kitaplardan biri oldu hayatımda.Sonu gelmesin diye kendime işkence edercesine yavaş,yudum yudum okudum satırları.

Ben bu öykünün sonunu öğrenmek istemedim.Bana sonu gelmeyen bir kitap lazımdı,çevirdiğim her sayfada sona yaklaştığımı bilmek beni deli etti.Hayat da böyle değil midir?Sonunda ne olacağını hepimiz biliriz.O sonu öğrenmek istemeyiz.Ama yaşamaya da devam ederiz.Bazı günler acıyla,bazı günler şehvetle,bazı günlerse mutluluktan taşarak...

Bir kez daha okumaya gücüm yeter mi bilmiyorum..Suçlu gibiyim.Bitirdiğim gibi gözümün önünden kaldırdım kitabı.Sanki görmesem,düşünmeyecekmişim gibi.
Demek istediğim,bir kitap okudum hayatım değişti filan değil.Tam tersine.Bir kitap okudum ve bana bilmediğim hiç bir şey söylemiyordu.Ancak bir tokat gibi çarptı yüzüme bazı cümleler.Beni derinden etkiledi,sarstı.Bu ilk defa başıma geliyor.Kaç kitap okudum bilmem,sayısını tutacak halim de yoktu ya zaten.Ancak bu bir ilk.İlk defa bir kitabın sonunu hem bu kadar merak edip hem de bilmek istemedim!
Ya o son sayfaları okurkenki yürek çarpıntısı?Neden bilmem,C. aradığını bulamasın istedim...(C. kitaptaki Aylak Adamın ta kendisi.)

Yusuf Atılgan,o kadar iyi bir gözlemciymiş ki.Kitabın yazıldığı yılı bilmesem bu adam günümüzden bahsediyor derdim.Zaten Aylak Adam'ı bu kadar değerli yapan şeylerden biri de bu.Günümüz Türkiye'sini hatta yer yer günümüz dünyasını barındırıyor içinde.Kitabı okuduktan sonra söyle bakın çevrenize...Kitaptaki duygular tanıdık gelecek.İnsanlar tanıdık gelecek.O yalnızlık tanıdık gelecek...

Sipariş ettiğim ve beni Türkiye'de bekleyen kitapların arasında Anayurt Oteli de var.O kitabın da beni en az Aylak Adam kadar etkileyeceğinden,içine çekeceğinden korkuyorum.Sanıyorum uzun süre elim Anayurt Oteli'ne uzanamayacak.
Bu arada,Canistan kitabını da alınacaklar listeme ekledim.Yusuf Atılgan,Canistan'ı yazarken kalp krizi geçirip ölmüş.Aylak Adam'ı okumadan önce Canistan'ı almak gibi bir niyetim yoktu.Ancak Aylak Adam'ın bende bıraktığı o hisler...Belki Canistan'ı okurken onun yarım kalmışlığında tamamlanırım.Hem sonu getirilme/getirilememiş bir hikaye.Tam da benim istediğim gibi değil mi?!

(Halbuki kendim için kitaptan bir çok alıntı yaptım,defterime bir güzel not aldım.Onları burada yazmayı hiç düşünmüyorum.Sanki ben alıntı yapmazsam,başka yerlerden bulunup okunamayacakmış gibi.Sanki ben alıntı yapmazsam,tüm o satırlar bana kalacakmış,kimsenin haberi olmayacakmış gibi bencilce hislerim var.Bu yüzden,bu yazıda Aylak Adam'dan hiç bir alıntıya yer vermedim!)

Gece Saçlı Kız

Yorumlar