Azrail Koşuyor/Stephen King Üzerine

 


Uzun zamandır piyasada bulunmayan bir Stephen King kitabı ile karşınızdayız efendim. 1982 yılında Richard Bachman takma adıyla Stephen King tarafından yazılan kitap, ülkemizde kimi kaynaklara göre 1996, kimi kaynaklara göre ise 1989 tarihinde basılmış. (Bu konuda hiç bir fikrim olmadığı ve emin olabileceğim ana kaynağa da ulaşamadığım için, her iki tarihi de vermek istedim.)

Stephen King'inbu enfes eseri, bir nefeste okunacak türden. Ben malum göz probleminden dolayı iki geceye bölsem de, kitabı elinize aldığınızda bir daha bitirince bırakabileceksiniz! 

Sene 2025! Sınıflar arası uçurum derinleşmiş. Zenginler ve fakirler. Her eve girmiş olan bedava televizyonlar. Bu televizyonlarda, çeşitli yarışmalar yayınlanıyor. İnsanların canlarını ortaya koyarak karşılığında para kazandıkları yarışmalar. Ben Richards işsiz kalmış, kızı hasta ve onu iyileştirecek parası yok. Zaten, toplumdan iyice uzaklaştırılmış, dışlanmış bir sınıfa mensup. Yetmezmiş gibi bir de kurallara uymuyor, baş kaldırıyor, kural koyanlarla alay etmek gibi kötü huyları var. Patronlar tarafından sevilmiyor, ismi işe alınmayacakların listesinde ilk sıralarda yer alıyor.




Tek çaresi, koşucu programına katılmak olan Ben, keskin uçları olan bir karakter. Keskin ancak eğlenceli. Richard Bachman, Stephen King'in keskin kenarları olan benliğinin bir parçası sanıyorum. Yazıldığı dönemde, hatta günümüzde dahi oldukça cüretkar. Sözlük anlamı: '' Tehlikeyi korkusuzca karşılayan, korkusu olmayan, gözü pek, cesur, cesaretli.''

Avcılardan, casuslardan, ispiyonculardan kaçıp hayatta kalabilirse kızını tedavi ettirecek paraya sahip olacaktır. Peki bu mümkün müdür?

Önemli bir uyarı, Ön Söz kısmını okumadan kitaba başlayın. Çünkü ne yazık ki orada kitabın sonu yazıyor. Okuma zevki için, bu kitaplık Öz Söz kısmını pas geçin.

Şimdi, Altın Kitaplar zamanında Azrail Koşuyor ve Uzun Yürüyüş kitaplarını bir arada basmış. Şimdi ikinci baskıda ise Uzun Yürüyüş'ü kitaba koymamış. Aslında, birbirinden farklı kitaplar. Ancak benzer evrenlerde geçiyormuş anladığım kadarıyla. Henüz Uzun Yürüyüş ile müşerref olamadık.

Efendim, çevirmenle ilgili sıkıntılar halen mevcut. ( Çoğu eski basım Stephen King kitabının yeni baskısında karşılaştığımız sorun bu. Yeni bir çevirmenle çalışmamak, yola eski çeviri üzerinden gitmek. Çok basit harf, dizgi hatalarını editör gözünden geçirmeden direkt yayınlamak. )
Günümüzde yeni bir çeviriye ya da ufak tefek düzeltmelere ihtiyacı olduğu görünüyor.

( Forum Kayıp Rıhtım bununla ilgili enfes bir inceleme yazısı hazırlamış: BURADAN TIKLAYABİLİRSİNİZ. Orada özgün metinden alıntılar, ilk baskı ve ikinci baskı karşılaştırması çok iyi şekilde yapılmış. )

Kapak tasarımı felaketine hiç girmeyeceğim. Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz!

Kitaptan uyarlanmış bir de film var. Onu da merak ediyorum, henüz izlemedim.

Bu bir şeytanın bacağını kırayım da buraya artık daha çok vakit ayırmaya başlayayım yazısıydı efendim. Kusur ettiysek, çok da şey yapmayın artık!



Son olarak, Billy Summers Nisan'da satışta olacak. Cüzdanlara kuvvet anacım!

Gece Saçlı Kız







Yorumlar