Ev Ekonomisi Meselesi

Haydi bakalim!Bindik bir alamete!


Neler cikardin basimiza Gece Sacli Kiz!Nereden cikti simdi bu ev ekonomisi seysi!Valla ben de bilmiyorum.Bu blogun amaci da slogani da buydu zaten!"Ne eserse,ne zaman eserse!"Bosuna "esintiler ve anlar" demedik her halde.
Televizyon kanallari arasinda dolani dolanirken aklima birden esiverdi iste!

Ev bütcesi meselesi zordur kardaslar!Biliyorum,insan bunu ancak yasayarak ögrenir.Simdi burada tecrübe ile sabittir muhabbetine girmek de degil niyetim.Yalnizca benim bu sorunu asmama yardimci olan noktalari paylasmak istedim.(Ay,ne uzun cümle oldu ama!)


Ister ögrenci evinde,ister yeni evlenmis kendi evinizde neyi nasil yapacaginizi bilemez durumda olun bu meseleyi cözmek mümkün.Unutmayin,on sekiz yil boyunca elini sicak sudan soguk suya sokmamis bir Gece Sacli Kiz yaziyor bu satirlari!Markete gittiginde yalnizca caninin istedigi abur cuburlari fiyatina dahi bakmadan sepete atip kasada parayi anne babasina ödeten bir kizdan bahsediyoruz.Lakin evlenip kendi evinize gelince isler degisiyor.Ben bu yazida daha cok "evli" br insanin gözünden yazacagim satirlari.Lakin fark etmez.Yalniz yasayanlar da ögrenci evinde kalanlar da kendi hayatlarina kolayca entegre edebilirler ipuclarini.

Ne diyorduk,evet evlilik meselesi.Ilk zamanlarda insan paranin nereye gittigini anlamiyor.Pek de düsünmüyor aslinda.Sonra ay sonunda gelen faturalar ile elde kalan parayi karsilastirinca aci gercekle yüzlesiyorsunuz.Bu konuda kimse size yardim edemez.Ev ekonomisi konusunda asla bir kurtarici beklemeyin!Care sizsiniz!


Ilk Adim: Evdeki Malzelerin Listesini Cikart

Aldiginiz seylerin bozulup cöpe gitmesini istemiyorsaniz bir liste cikartmaniz sart!Evet,bu cok sinir bozucu bir islem.Tüm dolaplar acilacak da hepsi yazilacak da!Ben bu isi renkli renkli kalemlerle yapiyorum.Hem isin sikintisi ortadan kalkiyor hem de renkli kalemlerle oynamayi seviyorum ne yalan söyleyelim!

Aldiginiz bazi malzemelerin paketlerini actiktan sonra uzun süre saklamak istiyorsaniz tek cözüm saklama kaplari.Bana kalsa hepsini cam tercih edin derim.Lakin cam agir olmasindan ve düstügünde yaratacagi sorunlardan dolayi genelde ikinci planda kaliyor.Hayir,bir o meshur(!) markanin fanlarindan degilim!Dondurma kabi bile olur yahu!Yeter ki ürünü korusun.
Kaba bosalttiktan sonra üzerine ne zaman actiginizi yazan bir minnak not da ilistirirseniz,dadindan yinmez valla!

Haftalik Yahut Aylik Alisveris Listesi

Evde gercekten neye ihtiyac var?Dolapta arkalarda kalmis iki kilo un dururken gidip bir kilo daha almak hic mantikli degil.
Evet,evde yeterince yiyecek olmali.Mutfakta erzak dolabi tarzinda bir dolap bulunmali.Böylece her defasinda bir paket makarna icin bakkala kosmazsiniz!Hem makarna markette daha ucuz yahu!

Aman listenize sunu yazin,aman efendim bu da sagliklidir bunu alin demeyecegim tabi ki!Caniniz ne istiyorsa listeye onu yazin yahu!

Haftalik Yemek Listesi

Bu gercekten cok yararli oluyor kardaslar!Aksama ne yemek yapsam diye mutfakta dört dönerdim ben hep.Dolabi acip bir bok yok ki diye kapattigim cok olmustur.Haftalik yemek listesi yaptiktan sonra alisveris listenizi ona göre düzenleyebilirsiniz.

Sebze,meyve tarzi ürünleri haftalik almak tabi en mantikli olani.Ben,kuru bakliyat,abur cubur tarzi seyleri ise erzak dolabina aylik olarak dolduruyorum.Böylelikle markete gittigimde abur cubur kisminda cok oylanmiyorum.Resmen annem gibi oldum yahu!Elimi bir cipse atiyorum ve evde var bundan ne gerek var almaya deyip geri birakiyorum.Siz buna ister yaslilik deyin,ister cimrilik.Lakin durum bu sekilde ilerliyor!

Tabi abur cuburu aylik aldiginizda marketteki kasiyerler biraz "yemis yemis sicmamis hala da aliyor" bakisi atiyor ama yapacak bir sey yok!

Ayni durum buzluk icin de gecerli.Eger benim gibi dolabin icinde uyduruk bir buzlugunuz varsa buzluga pek bir sey koymak mümkün olmuyor.Genelde 4-5 kutudan sonra doluyor.Ancak imkan varsa en pratigi buzluk alisverisini de aylik hatta abartip yillik yapmak.

Neyi Nereden Alacagini Bilmek

Evet,ev ekonomisi seysinin en önemli kismina geldik kardaslar.Tek bir markete bagimli kalmiyoruz!Bunu en iyi internetten yahut kapiya gelen brosürlerden takip edebiliriz.Brosurleri inceleyin,ürünleri karsilastirin ve en iyi kalitedeki ürünü uygun fiyata secerek ev ekonomisinin dibine vurun!Hem bazen öyle degisik seyler geliyor ki marketlere!Bu tarz brosurleri takip etmek acayip hosuma gidiyor!(Hah,iyice Bim teyzesi oldun basimiza Gece Sacli Kiz!)



Cilgin Indirimlere Kanmayin

Indirim lafini duyunca icimiz bir hos oluyor lakin bu taktigi marketler cok kullaniyor.Reyonda cikolatanin indirimli fiyati 3,45 görünüyor.Hem de kirmizi yahut turuncu etiket ile.Etiketi kaldirip alttaki etikete bakinca eski fiyatin da 3,45 oldugu görünyor!Lanet olasi kapitalizm!

Market alisverisi yaparken farkli markalara sans verin.Evet,bu her zaman en iyi sonucu vermeyebilir.Ucuz etin yahnisi durumuyla da karsilasmak mümkün..Lakin denemeden bilemezsiniz.

Kilogram fiyatlarina dikkat edin.Hem büyük boy hem daha ekonomik diye aldiginiz deterjandan kazik yemis olabilirsiniz!

Pazarlar

Eger imkaniniz varsa mutlaka semtinizin pazarina gidin.(Tabi Türkiye'de yasayanlar icin)Market fiyatina göre sebze ve meyveler cok daha uygun fiyata pazarlarda bulunuyor.Hem da daha cok cesit var!

Mutfak Alisverisine Ac Karnina Cikmayin!!

Ah kardaslar kesenize zararli bu meseleden uzak durun!

Bütce Hesabi/Bütceleri Ayirma

Market bütcesi ile evin diger harcamalarini ayirmak gercekten büyük kolaylik sagliyor.Aylik olarak yapilacak bütce hesabi sonunda mutfak bütcesi,evin diger giderleri ve kisisel harcamalara ayirilacak para sekillenecek.Belki ay sonunda kenara para bile atabilirsiniz!Kuruya kurt düsmez kardaslar!



Gece Sacli Kiz

Yorumlar