Kitap Kokusunu Özlemek

Özlem Köşesi

Yurt dışında yaşayan insanların beni daha çok anlayabileceğini düşünüyorum.Eğer Türkçe yayın sıkıntısı olan bir ülkede yaşıyorsanız,aynı sorunları siz de yaşıyorsunuz diye tahmin ediyorum!


Şu kadar kitap okudum,şu kadar kitabım var benim ki diye böbürlenme çağımı ilkokulda bıraktım.Bu yazı çok içten ve duygusal olacak!

Türkiye'deyken haftanın çoğu gününü kitapçılarda geçiren bir insan olarak söylemeliyim ki burada yaşam zor! İstanbul'dan sonra Avrupa'nın küçük bir şehrine göç ettiyseniz ve Türkçe yayınlara ulaşmak saatler süren araba yahut tren yolculuklarından sonra mümkün olabiliyorsa,bir yerlerde devreye özlemek giriyor.

İçinden deniz geçen şehir,seni bu kadar özleyeceğimi tahmin etmezdim.Kitapçılarını özleyeceğimi aklımın ucundan bile geçirmezdim.Lakin oluyormuş işte.Olacağı varmış demek ki!Dert yandığım çoğu kişi bana internet alışverişini tavsiye etti.Ah,yeni çıkan bir kitap için hemen o gün kitapçıya koşmak,o dükkanın kokusunu içine çekmek,ilk elden kitaba ulaşmanın zevki gibisi var mı!Biz de biliyoruz internetten kitap almayı ama o tadı vermiyor işte!

Bir de e-kitap olayı var.Aslında bu mantıklı.Lakin ben huysuzum.Kitap dediğin,kitap gibi olacak işte.Elim değecek sayfalara,kokusunu içime çekebileceğim.Çocukken annemin bana verdiği resimli,kocaman ansiklopedileri hatırlarım,nasıl büyülü,nasıl masalsı anlardı.Daha çocuk yırtar,bilemez demeden vermişti tüm kitaplarını.
Her anne çocuğuna kalem kağıt verir ama benimki başkaydı işte.Bugünkü şiirlerimin mimarı,kitap sevdasının kahramanı hep annemdir!Her anne masal okur çocuğuna ama benimki başkaydı.Her anne başkadır.Herkesin annesi başka.Benimki de başka,bambaşka.

Hal böyle olunca deli gibi özlüyorum kitapçıları!Bu dünyada kitapçı kokusu bir eczane kokusu iki!Ne tuhaf bir insanım ben değil mi!Çocukkenbazen manifaturacı ya da züccaciyeci olmayı düşünmüştüm.Çünkü onlarda bana değişik gelen her şey vardı.Sonra sahaf olmayı taktım kafaya.En  sonunda geveze bir şair oldum işte!Dünyanın en güzel mesleği benimkisi,hem de hiç para getirmeyeni!Zaten paranın canı cehenneme!

Bu yüzden her İstanbul ziyaretimde kitapçılardan çıkamam,anıları biriktiririm.Döker saçarım özledikçe,yayarım önüme,bir çocuğun oyuncak hazineleriymişçesine.

Gece Saçlı Kız

Yorumlar